IL CANTICO DELL' AMORE

2009 05 12
Marţi
Ora 15:00 

Coordonator:
Conf.univ. Dr. Carmen Vasile 

Acompaniază la pian:
Lect.univ. Dr. Adela Bihari 

Il cantico dell’amore
Mozart-operákból, Bizet: Carmen, valamint C. Saint-Saëns: Sámson és Delila című operájából
(Barcarola), Offenbach: Hoffmann meséi 

interpreţi: Timár Kinga, Kutasi Judit, Silvana Creţ, Tasnádi Ferenc, Ferencz Vilmos, Szabó Annamária, Tóth Éva, Fábián Aletta
 
 
 
2009. május 22.
http://www.szabadsag.ro/szabadsag/servlet/szabadsag/template/archive%2CPArchiveArticleSelectedScreen.vm/id/25977/year/2009/month/4/day/22/web/0/quick/0/ynews/0/mainarticle/false
 

Nagyváradiak operaelőadása

 SZERZŐ: N.-H. D.   
 
Dicséretes szándékot, azaz most már megvalósítást tudhat magáénak Fuchs Ferenc egyetemi tanár, a kolozsvári Gheorghe Dima Zeneakadémia operaosztályának vezetője, valamint Ionel Pantea európai hírű énekes, az Opera Viva elnevezésű fesztivál megrendezése miatt. A fesztivál fő célja az volt, hogy fellépési lehetőséget biztosítsanak az ország zeneakadémiáinak operaosztályai számára.
Másodikként a Nagyváradi Egyetem Zeneművészeti Karának énekesjelöltjei fellépését hallhatták-láthatták az érdeklődők május 12-én délután 3 órától a zeneakadémia stúdiótermében Il cantico dell’amore című összeállításukkal. Részletek hangzottak el Mozart-operákból, Bizet: Carmen, valamint C. Saint-Saëns: Sámson és Delila című operájából. Carmen Vasile, a Nagyváradi Egyetem Zeneművészeti Karának előadótanára – a kolozsvári zeneakadémia operarendezési szaka első évfolyamának végzőse – bemutatta a kart: beszédében a hallgatók létszámáról, a nagyváradi művészeti intézményekkel megvalósított együttműködésről értekezett.
Az előadásból két kivételes hanggal rendelkező tehetséges pályakezdő emelhető ki: Timár Kinga szoprán és Kutasi Judit alt. Mindketten gyönyörű hang birtokosai, énektechnikájuk nagyon jó. Hangjuk minden regiszterben kiegyenlítetten szólt. Zenei frázisépítkezésük dicséretére vált volna tapasztaltabb előadóknak is. Timár Kinga Mozart-interpretációja meggyőzött arról, hogy pár év múlva kivételes Mozart-előadóvá válhat. Micaela (Bizet: Carmen) harmadik felvonásbeli áriáját kellő átéléssel adta elő. Kutasi Judit csodálatos fényű altja ritkaságszámba megy ilyen fiatalon. Nagy merészség, ha valaki egyetemi hallgatóként a Csók-ária előadására vállalkozik, ám Kutasi Juditnak ez sikerült. (Csak azért nem írható le, hogy „mindent egy lapra tett fel és nyert”, mivel teljesítményén érződött: a fiatal művésznő magabiztossága mögött komoly munka áll.) Kristálytiszta intonációja is emelte a produkció színvonalát. Öröm volt hallgatni kettősüket (Barcarola), Offenbach: Hoffmann meséi című operájából. Silvana Creţ (szoprán) is szép hanggal rendelkezik. Tőle is egy Mozart-áriát hallottunk. Tasnádi Ferencről (basszus) egyelőre még „csak” annyit mondhatunk: másodévesként ígéretes tehetség. Szövegmondása jó, hangszíne kellemes. Egyetemi tanulmányai alatt tovább csiszolhatja énektechnikáját is. Ferenczi Vilmos (tenor) hangja is az ígéret szintjén van: kitartó munkával, reméljük, szép (előadóművészi) pálya elé nézhet. Szabó Annamária, Tóth Éva és Fábián Aletta teljesítménye a megfelelő és a jó között helyezkedett el.
Illesse dicséret Adela Biharit, a kolozsvári zeneakadémia adjunktusát, aki a zongorakíséretet látta el olyan körülmények közepette, hogy az előadás napján találkozott először az énekesekkel. Kár, hogy ezen az előadáson nem valósulhatott meg a szervezők azon elgondolása, miszerint a különböző operaosztályok tagjai egymást hallgassák meg, így a nagyváradi hallgatók meglehetősen gyér közönség előtt léptek fel.